Fõ tartalom

Értesítő üzenet

Műtétek, balesetek, sérülések után nagy szerepe van a rehabilitációnak és a gyógytornának a felépülés érdekében. Szakember segítségével a gyógyulás gyorsabb és az életminőséget is jelentősen javítja.

Rehabilitáció amputáció, térdprotézis műtét, kéz- gerincműtét, vagy baleset után. Ahány ember, annyi eset a parádi kórházban. Nagyon fontos szerepe van az intézetben történő rehabilitációnak – mondja Parma-Gyergyói Krisztina gyógytornász.

Bármilyen műtét után fontos szerepe van az intézményi rehabilitációnak, a felépülés 80%-kal sikeresebb, mint ha magára marad a beteg. Hogy mikor kezdheti el a gyógytornát a páciens, mindig az orvos határozza meg, és ennek hossza függ a műtéti beavatkozástól, kortól, és számos egyéni tényezőtől. Parádon évente közel ezer embernek adják vissza a mozgás örömét.

Fontos lenne a torna megelőzés gyanánt is. Az ülőmunkát végzőknek tanácsos, hogy óránként átmozgassák izmaikat, akár meg is előzhetnék a nyaki vagy az ágyéki sérv kialakulását- tette hozzá a szakember, aki szerint ezt fontos lenne oktatni már az iskolákban.