Fõ tartalom

Értesítő üzenet

Ismerje meg az irodát, ahol azon dolgoznak, hogy jobban érezzük magunkat

Öt esztendeje annak, hogy a Parádfürdői Kórházon belül olyan intézmény alakult, amelynek célja, hogy megelőzéssel hívják fel a figyelmet arra: az egészségünk felbecsülhetetlen érték, amelynek megőrzéséért felelősek vagyunk.

Egészségesnek maradni jobb, mint meggyógyulni. Ezzel a mottóval kezdte meg működését öt évvel ezelőtt a Parádfürdő Állami Kórház Egészségfejlesztési Irodája (EFI), melynek munkatársait a húsz településből álló járásban mára egyre többen ismernek. Az elmúlt öt és fél év alatt több mint 22 ezer alkalommal kerültek kapcsolatba az itt élőkkel, és ebből közel négyszáz embernek sikerült segíteni az életmódváltásban.

Az EFI eddigi tevékenységének bővítése céljából egy éve újabb komplex programot indítottak el pályázati támogatással, melynek célja lelki egészségünk megőrzése. Az új Lelki Egészségközpont (LEK) szakemberei a felnőtt korosztály mellett a tizennégy év alattiakra fókuszálnak, mikor a védőnőkkel, óvodapedagógusokkal, osztályfőnökökkel együttműködve, szülőklubokat, alternatív órákat tartanak a gyerekeknek. A foglalkozások célja, hogy hatékony működési módokat vessenek fel és beszéljenek meg a szülőkkel, diákokkal a jövőtervezés, a gazdálkodás, a kríziskezelés, szabadidő-eltöltés, családtervezés és emberi kapcsolatok témakörében.

A cél, hogy a gyerekekkel ­való közös munka tapasztalatairól a pedagógusok közreműködésével a tanév során a szülőket is tájékoztassák. Tudatosítani szeretnék, hogy a gyerekek táplálkozási és életvezetési szokásai, szabadidős tevékenysége a családban alakulnak ki, épp ezért a szülőknek nagy felelőssége van a gyermekek szokás- és értékrendjének kialakításában. A változtatáshoz kérés esetén az EFI és a LEK munkatársai nyújtanak személyre szabott segítséget. A két évig tartó programot egy négytagú csapat – köztük két kitűnő mentálhigiénés szakember – szervezi. Az eddigi tapasztalatokról Szakács Ibolyával, az EFI szakmai vezetőjével, s Tolnay Katalin mentálhigiénés tanácsadóval beszélgettünk.

Megtudtuk, az eddigi szűrések eredményei azt jelzik, minden korcsoportban nagy szükség van az egyéni, vagy csoportos segítségre. A tanárok között végzett mentális szűrések tapasztalatai arra utalnak, hogy sokuk küzd az állandó stressz által kiváltott gondokkal, és a több évtizede tanítók között gyakori a kiégés. Több iskolában is örültek az egyéni, illetve csoportos stresszkezelő, szorongásoldó tréningek, motivá­ciós előadások lehetőségének.

A gyermekek között végzett munka ugyancsak azt támasztja alá, hogy óriási szükség van a mentális prevencióra. Korcsoporttól függetlenül igaz, hogy sokan rendkívül egészségtelenül táplálkoznak az otthonról hozott minták miatt. Sok a túlsúlyos gyermek, rengetegen fogyasztanak nagy mennyiségben energiaitalokat, sós csipszeket, amelyek már fiatalkorban magas vérnyomást idéznek elő. Jellemző a diákok körében a dehidratáltság, azaz, hogy a nap folyamán alig isznak folyadékot.

További problémát okoz az online platformokon állandó jelenlét. A mobiltelefonok, a számítógépes játékok, internetes közösségi felületek jól érzékelhetően függőséget okoznak a fiatalok között. Ez sok esetben kialvatlansághoz, a koncentrációhiányhoz vezet. Számukra is kínálnak megoldást az EFI szakemberei. Alternatív osztályfőnöki órákon, csoportos foglalkozásokon, feszültségcsökkentő relaxációs tréningeken próbálják a tanulóknak segítséget nyújtani.

Kik és mikor fordulhatnak lelki segítségért az irodához?

Szakács Ibolyától, az EFI szakmai vezetőjétől megtudtuk, a mentálhigiénés szakemberrel való együttműködés minden olyan esetben megoldást hozhat, amikor a nehézséggel küzdő kliens észleli, felismeri a problémáját és motivált abban, hogy változtasson rajta. Ez lehet bármilyen krízishelyzet, családi nevelési problémák, gyászfeldolgozás, konfliktuskezelés, a stressz csökkentése. Mindenkinek tanácsolják a kapcsolatfelvételt, aki képes a megoldás érdekében segítséget kérni, és önszántából részt venni a tanácsadóval való együttműködésben. Szükség esetén egyéni tanácsadásra is lehetőség van. Az iroda munkatársaival a 36/544-841-es telefonszámon, illetve az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címen vehetik fel a kapcsolatot.

forrás: HEOL