Fõ tartalom

Értesítő üzenet

A LELKI EGÉSZSÉG KULCS A KIEGYENSÚLYOZOTT ÉLETHEZ

36 millió forint a parádi kórháznak

A Parádfürdői Állami Kórház az országban elsőként hozott létre Lelki Egészségközpontot, mely a 2013 óta országosan is elismert módon, eredményesen működtetett Egészségfejlesztési Iroda (EFI) keretein belül a mentális egészségfejlesztés új szakmai egysége. A sikeresen elnyert több mint 36,8 millió forint, 100% támogatási intenzitású európai uniós támogatás jóvoltából erősödik a lakosság mentális egészsége a Pétervásárai Járásban.

A projekt június 6-i szakmai bemutatóján dr. Jakó Ildikó, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatója kiemelte, hogy Parádfürdőn nagyon értékes és példaértékű szakmai munka folyik, mely a régióban már érezteti hatását, és a mentálhigiénés szolgáltatás kiszélesítésével egy magasabb lépcsőfokra léphet.

A partneri találkozóval összekötött tanácskozáson dr. Rabóczki Anita, a kórház főigazgatója elmondta: őt évvel ezelőtt, az egészségfejlesztési iroda megnyitásakor olyan útra léptek, amivel egy új feladat, egy új intézményi egység, új munkatársi csapat, és ami a legfontosabb egy új egészségközpontú szemlélet lépett be az intézmény életébe. Nem voltak kijárt ösvények, napi rutinok, ami megkönnyítette volna az EFI működését, illetve azt, sem láthatták akkor, hogy egy tradicionális egészségügyi intézményi keretébe, hogyan illeszthető be ez az új szolgáltatási forma.

- Örömmel jelentem, hogy az öt év alatt sikerült a legjobb hatékonysággal integrálni az egészségfejlesztési iroda nyújtotta lehetőségeket az intézményi, de a térségi keretekbe is. Mára minden kórházi betegünk felkeresi az egészségfejlesztési irodát, ahol, egy alapszűrésen vesz részt és megkapja a személyre szabott táplálkozási és életmód-, lelki tanácsadást. Mozgás és relaxációs programot, betegedukációt végeznek a szakembereink. Jöttek az eredmények, a betegeink pozitív visszajelzései, az indikátorok objektív számadatai, a munkatársaink optikájának jó irányba történő változása. És mielőtt beleragadtunk volna az elégedettségbe, úgy döntöttünk pályázunk a lelki egészségközpont felállítására és működtetésére. A pályázatunk sikeres volt és igen, megint egy új dologba kezdtünk, és igen, megint nem a rutint választottuk – foglalta össze a főigazgatónő.

A Parádfürdői Állami Kórház Egészségfejlesztési Iroda hatóköre járási szintre szól. A tanácskozáson jelenlévő polgármesterek,civil partnereink, oktatási intézmények vezetői bizonyították, hogy ez a kapcsolat működik, kölcsönös és eredményes. Az új lelki egészségközpont mentálhigiénés szakemberei a gyermekeket nevelő családokra fókuszálnak törekedve a teljes körű iskolai egészségnevelés megvalósítására. A járás minden általános iskolájában 13-14 évesek körében, az osztályfőnökökkel együttműködve alternatív osztályfőnöki órákat tartanak a gyerekeknek, aminek keretében az önálló életvezetéshez nélkülözhetetlen témákat dolgozzák fel. A foglalkozások célja, hogy a szakemberek alapfogalmakat, egészséges értékrendet és hatékony működési módokat vessenek fel és beszéljenek meg a diákokkal a jövőtervezés, a gazdálkodás, a kríziskezelés, szabadidő eltöltés, családtervezés és emberi kapcsolatok témakörében – erősítette meg Tolnay Katalin, mentálhigiénés szakember.

- A lelki egészségközpontban dolgozó szakembereink célja, hogy a gyerekekkel való közös munka tapasztalatairól a pedagógusok közreműködésével a tanév során a szülőket is tájékoztassuk. Fontos látni, hogy a gyerekek táplálkozási és életvezetési szokásai, szabadidős tevékenysége a családban alakulnak ki. Kell, hogy a szülők tudatában legyenek annak, hogy a gyerekek esetleg egész életre kiható szokás- és értékrendjének kialakításáért ők a felelősek, és amennyiben szükséges, meg tudják tenni a megfelelő lépéseket a változtatás érdekében.A projekt jóvoltából a változtatáshoz kérés esetén az EFI és a LEK munkatársai nyújtanak személyre szabott segítséget – fejtette ki Szakács Ibolya, az EFI szakmai vezetője.